Zondag 2 juni


Eergisteren een heel beknopt verslag geplaatst: we waren moe en wilden maar één ding: slapen.

Gistermorgen, zaterdag, na een prima nachtrust, om half 7 eruit, spullen in de auto gezet en om 7.30 uur ontbijten en ik moet zeggen: het ontbijt was prima.

Om half negen de auto nog even afgetankt bij het naastgelegen tankstation en dan op weg naar Tørberget.

We passeren Götenborg, waar we bij de Mac een kop koffie drinken. Dan richting Oslo, waar we bij de Mac een kop koffie drinken en dan tijd om het laatste stukje van 2 uur te rijden. Rond een uur of 5 komen we dan aan bij Gerard en Marleen waar we natuurlijk eerst een rondleiding door het huis krijgen. Spullen uit de auto en daarna aanschuiven voor het avondeten. 


Zondag 2 juni.


Prima geslapen en op tijd eruit. Zonnetje schijnt dus de ontbijttafel op het terras gedekt. Dit kan alleen in Noorwegen: terwijl de thermometer 8 graden aangeeft zitten we buiten te eten. Daarna maar een begin gemaakt met waarvoor we hier o.a. voor zijn gekomen: Gerard helpen een zitkuil te maken in de tuin dus voor vandaag de fundering graven. Hier een flinke klus vanwege keitjes, keien en rotsblokken die je tegenkomt met graven. Maar vóór het avondeten is het geultje klaar: de rest morgen.


Maandag 3 juni. 


Bijtijds eruit. Als Gerard, Marleen en Lukas de deur uit zijn is het ontbijttijd voor Marjon en mij. Daarna samen een rondje met de hond Luna lopen en dan is het tijd om weer te beginnen. Vandaag een soort van bekisting voor de fundering maken en als Gerard weer thuis is schroeft die een bekisting in elkaar die gebruikt gaat worden voor het maken van de staanders van de bankjes. Eigenlijk weinig op te schrijven behalve dat de werkdag redelijk op tijd eindigt. 

Vandaag mag het gezin in het kader van een schoonmaakproject een gedeelte weg afvalvrij maken en wij rijden mee om boven op de berg van het uitzicht te genieten. Terwijl zij met vuilniszakken gewapend Noorwegen een stukje schoner maken lopen wij een rondje met Luna. Na een uurtje zijn ze weer terug, stappen in de auto. Op weg naar huis stoppen we even in Trysil waar we op ee terras genieten van een bord vanille-ijs met bessen, aardbeien en frambozen.

“Thuis” gekomen geen zin meer om een verslag te schrijven.


Dinsdag 4 juni.


Vandaag moet Gerard de hele dag werken maar rijdt ‘s ochtends vroeg even heen en weer naar Trysil om een betonmolen op te halen. Vandaag gaat dan gebeuren om een funderinkje te storten. Terwijl Marjon maar weer een keer met de hond aan de wandel gaat begin ik beton te mixen. Per emmertje het zand en grind van de voortuin naar achteren tillen. De emmertjes worden steeds zwaarder, mijn armen steeds langer maar eind van de middag: het einde komt in zicht. Gereedschap nog even schoonmaken, eten en dan plof ik uitgeput op de bank neer. En wederom: bijtijds naar bed.


Woensdag 5 juni.


Toch weer bijtijds uit bed. Beetje trage start vandaag: ik wil wel maar mijn rug protesteert een beetje. Na een paar koppen koffie en het ontbijt lukt het wel weer en vandaag kan de bekisting van de cirkel weggehaald worden, een “proef”staander voor de banken en een heel klein beginnetje van het muurtje van de zitkuil, die opgemetseld gaat worden van keitjes.

Na het eten nog een glaasje wijn en, zoals gewoonlijk hier, bijtijds naar bed.


Donderdag 6 juni.


Hè hè, eindelijk bij met mijn verslag. Omdat het het plan was dat we ook vakantie zouden vieren hebben we vandaag een snipperdag genomen. Vanmorgen na het ontbijt stappen we in de auto en rijden richting het Femundenmeer, ruim 100 km vanaf ons logeeradres. Een schitterende route, prachtige picknickplek bij Drevsjø, rijden nog een stukje verder over wegnr 26 maar besluiten dan toch om om te keren en de andere kant van het meer te bekijken. Via Sorken rijden we naar Elgå waar we in de plaatselijke super een broodje halen voor de lunch. We hadden het plan om hier te gaan wandelen maar de temperatuur schiet dusdanig omhoog dat we dat plan maar laten varen en besluiten aan de waterkant van het meer onze lunch te nuttigen.

We rijden weer zoetjesaan naar huis terug: bloedheet in de auto maar zien aan de lucht dat er verkoeling aan zit te komen. 

Bij Trysil stoppen we nog even bij de plaatselijke super om een brood te halen. Immers, morgen is het weer een werkdag en dat kan niet op een lege maag. Dan is het nog een klein half uurtje naar “ons huis” en ja hoor, wat we al aan zagen komen valt nu met bakken uit de lucht vergezeld met enkele klappen onweer. De geplande BBQ voor vanavond kunnen we vergeten, maar we laten ons de zalm met gebakken aardappeltjes en worteltjes best smaken.

Zo. Weer helemaal bij. Straks nog een paar foto’s en dan maar hopen dat ik de volgende dagen meer tijd voor jullie kan vinden.

Groetjes uit Tørberget van

Marjon en Lex