Woensdag 27 september.

Vanmorgen rond 10.30 uur vertrokken vanaf Toad River richting Fort Nelson. We draaien vanaf de camping rechtsaf de weg op: mistig en niet zo'n klein beetje ook, maar een uurtje later begint het toch helderder te worden en het wordt op een gegeven moment helemaal warm in de auto. Onderweg nog een paar cariboo's, die midden op de weg liepen, proberen te filmen. Onderweg genieten van een prachtig landschap met af en toe hele mooie uitzichten; alleen jammer dat er zo weinig stopplekken zijn dus geen mogelijkheid dit op foto of film vast te leggen.

Het heet nog steeds de highway waar we op rijden, maar is op sommige gedeelten wel erg smal met heeeeel veel bochten en af en toe wel erg steile klimmen en afdalingen. Eigenlijk weinig te vertellen van de reis van vandaag; gewoon in stilte genieten.

Ook bij eerdere reisverslagen had ik van die momenten dat je gewoon niets te schrijven had en dan ging ik gewoon maar wat bijkomende omschrijvingen doen. Laten we vandaag de RV even onder handen nemen: voor ons niet vreemd, want dit type, de MH-A, hebben we al twee keer eerder gehad. 

Hij is dorstig, maar dat wisten jullie al. Gemiddeld 1 op 4, maar daarentegen kost de benzine hier de helft als in Nederland. Dat dorstige is niet zo verwonderlijk, want hij moet wel een voertuig voorttrekken van 3,70 meter hoog, 10 meter lang en 2,60 meter breed, 20 cm breder als de bussen in Nederland. 

Zijn gewicht is rond de 8000 kg zonder gevulde watertank, zonder gevulde benzinetank en met een lege gastank, zonder personen, zonder bagage dus totaal zullen we de 9000 kg wel halen.

De luxe van de camper: 3 pits gasstel, oven, afzuigkap, magnetron, grote koelkast en ruime vriezer, aparte slaapkamer, douche, toilet. En als je de camper dan ergens neerzet kun je de "woonkamer" door middel van een knop een 25 a 30 cm naar buiten schuiven zodat je binnen nog meer ruimte hebt. Er is een tv met een schotel op het dak, maar die gebruiken we niet, anders hadden we wel thuis kunnen blijven. Airco, maar ook verwarming, een boiler en een aparte radio in de campergedeelte waar je van alles op kunt afspelen: radio, cd, mp3, usb en noem maar op (nee, geen cassettebandjes of grammofoonplaten).

Op het dak 2 afvoerventilatoren, zonnepanelen, airco en de schotel voor de tv.

Voor de watervoorziening een freshwatertank, maar als je op een camping staat kun je de RV ook rechtstreeks aansluiten op het waterleidingnet.

Aan boord zijn 2 afvalwatertanks: black water wat betekend de afvoer van de wc en grey water, de afvoer van de douche, wasbakje in het toilet en wasbak in de keuken. 

Deze tanks legen is heel eenvoudig: bij een dumpplaats (overal te vinden) koppel je aan de zij-onderkant van de camper een flexibele slang aan en het andere einde gaat in de afvoer van het dumpstation. Achter een klep 2 hendels: eerst de zwartwatertank legen en als die leeg is, de greywatertank waarmee je gelijk de slang weer schoonspoelt.

Het campergedeelte heeft aparte accu's. Als je de RV ,s middags ergens neerzet kun je gewoon het licht aandoen, boiler en verwarming aanzetten en afzuigkap gebruiken. En de volgende ochtend zijn de accu's dan nog niet leeg.

Van het autogedeelte wordt de accu dus niet aangesproken, maar mocht je een keer per ongeluk licht laten branden of zo en de accu is leeg, dan is er nog een knop naar een noodaccu waarmee je de auto nog 1 x kunt starten. En mocht echt alles op zijn, is er ook nog een aggregaat aan boord.

Verder opbergruimte wat niet normaal is: buitenom 3 kleinere vakken en aan de achterzijde een gigantische "garage" van drie kanten bereikbaar.

De voorgaande keren hadden we een omvormer mee om alles op te laden: omvormer in een sigarettenaansteker en die zette 12 volt om naar 220 volt, aan de omvormer een stekkerblok en daarin alle opladers. Nu hebben de campers in het zitgedeelte 4 usb oplaadpunten en in de slaapkamer nog eens twee.

Zo, ik geloof dat de camper wel geheel omschreven is.

Ondertussen, terug naar de trip van vandaag, zijn we bijna in Fort Nelson aangekomen. Tien km voor de stad slaan we linksaf want weten daar een recreation site, een plek waar je gratis mag overnachten. Mag wel eens na 2 betaalde campings. Nog 10 km over de zijweg, waar we onverwacht nog een zwarte beer zien. Maar hij ziet ons ook, blijft nog even aarzelend kijken maar verdwijnt dan in het struikgewas.

We draaien een kiezelpad op om ca 500 meter van de weg weg te rijden en zoeken het mooiste plekje uit die er is, want wij zijn op dat moment de enige. 'S avonds zullen we zien dat er nog één camper is bijgekomen.

We genieten nog even lekker van het zonnetje, maken een kampvuurtje in de klaarstaande vuurton en kijken naar de eekhoorntjes, die zich af en toe laten zien.

Dan is het tijd om wat te eten te maken. Pikante gehakt, kipfilet in blokjes, champignons, paprikaatje en een zakje pastasaus (van huis meegenomen). De inmiddels gekookte pasta erdoorheen, in ovenschotel met blokjes kaas er doorheen en een kwartiertje later: smullen.

Na het eten nog even naar buiten en daarna dit verslag gemaakt. Straks douchen en naar bed. Jullie ook weltrusten, o nee, jullie dag is pas begonnen ;-)


P.s. Marije, bedankt voor het berichtje en Sieg, wat betreft het weer:

We hebben geen thermometer mee, dus temperaturen moeten we hebben van als we eens internet hebben of als het ergens langs de kant van de weg staat. Maar laten we het zo zeggen: 's nachts een extra sprei over het bed en heel vroeg in de ochtend de verwarming een klein beetje op bijverwarmen. 'S ochtends naar buiten een jas aan, maar in de loop van de ochtend alleen een trui en vanaf het middaguur uit de wind alleen t-shirt. Vandaag de 28e beginnen we met mist, maar nu, om 10.15 uur, komt het zonnetje door. De verwachting voor vandaag ca 22 graden, dus niet verkeerd. Tot nu toe alleen 's nachts een paar keer regen gehad en 1 buitje overdag dus je hoort ons niet klagen.